پسته از ارزشمندترین و محبوبترین محصولات کشاورزی به شمار میرود که دارای ارزش اقتصادی بالا است. از مهمترین اقدامات برای کاشت پسته و داشتن محصولات باکیفیت و پربار انتخاب بذر مناسب است، انتخاب و خرید بذرهای پسته با بازدهی بالا از اهمیت زیادی برخوردار است و تاثیر مستقیم بر روی محصول دهی و کیفیت نهایی محصول دارد. در این مقاله به بررسی نکات مهم در خصوص خرید بذر پسته با بازدهی بالا میپردازیم.
بذر پسته انواع گوناگون دارد و هر کدام ویژگیهای منحصربهفردی دارند و برای کشت و پرورش در مناطق مختلف مناسب هستند. بهترین انواع بذر پسته که در ایران اهمیت بسیار زیادی دارند عبارتند از:
یکی از محبوبترین بذرهای پسته در ایران بذر پسته بادامی زرندی است که محبوبیت زیادی در بین باغداران دارد. این بذر از نوع زودرس است و با داشتن اندازه متوسط و جنین کامل رواج زیادی برای کشت و پرورش دارد. بذرهایی که دارای اندازه درشت هستند و یا جنین آنها کامل نشده به دلیل دیررس بودن گزینه مناسبی برای کاشت نیستند و همین موجب شده اکثر کشاورزان برای کاشت بذر پسته به این گونه روی بیاورند. همچنین ویژگیهای دیگری مانند خندانی کمتر و قیمت مناسب موجب شده این رقم نهال بیعیب و نقصی به وجود خواهد آورد. سازگاری بالا با خاک و آب شور، باردهی زیاد، مقاومت در برابر بیماریها و قارچها و مقاومت در برابر کم آبی از دیگر ویژگیهای بذر پسته بادامی زرندی هستند.
از دیگر ارقام محبوب پسته در ایران بذر پسته آقایی است که در بین کشاورزان و باغداران بسیار شناخته شده و معروف است. پسته آقایی ارزش غذایی بسیار زیادی دارد و حاوی انواع مواد معدنی، ویتامینها و آنتیاکسیدانها است، این پسته در صورت متناسب بودن با شرایط اقلیمی و خاکی از عملکرد فوقالعادهای برخوردار خواهد بود و توانایی تولید بسیار بالایی دارد. مقاومت در برابر بیماریهای قارچی و بیماریهای انتقالی از خاک از دیگر ویژگیهای این بذر است. میوههای پسته آقایی دارای اندازه درشت و به شکل بادامی هستند و کیفیت بسیار بالایی دارند، این بذر در برابر سرما و گرما مقاومت خوبی دارد و باردهی آن بسیار بالا است.
پسته وحشی که به آن پسته کوهی یا پسته بنه نیز گفته میشود از دیگر ارقام پرطرفدار شناخته میشود و در مناطق کوهستانی به کشت و پرورش آن میپردازند. مدت جوانهزنی این بذر حدود ۱۵ الی ۲۵ روز طول میکشد و دمای موردنیاز برای جوانهزنی ۱۸ الی ۲۵ درجه سانتیگراد است. بهترین ویژگی این رقم مقاومت بالا در برابر کمآبی است و از عملکرد خوبی در نواحی گرم و خشک برخوردار خواهد بود. ارزش تجاری این بذر بسیار بالا بوده و در صنایع گوناگون مورد استفاده قرار میگیرد، نسبت به ارقام دیگر در برابر خشکی مقاومت بیشتری دارد و امکان آلودگی آن به نماتد مولد غده ریشه بسیار کم است.
یکی از خاصترین ارقام پسته رقم آتلانتیکا است که بذر آن نسبت به پسته معمولی اندازه کوچکتری دارد و به شکل نخود دیده میشود. این بذر در لایه بیرونی دارای یک پوسته نرم است که برای کاشت باید آن را بردارید و اجازه دهید در جریان هوا به طور کامل خشک شود، در این صورت مقاومت بالایی در برابر قارچها و حشرات پیدا میکند و بدون آلودگی و حمله آفات پسته به جوانهزنی خواهد پرداخت. هنگام برداشت پستههای آتلانتیکا اواخر شهریور ماه است و در آن زمان میوهها به طور کامل رسیده میشوند.
بذر پسته بادامی قزوین، بذر پسته سرخسی و بذر پسته کسور از دیگر بذرهای محبوب جهت کشت و پرورش در ایران هستند.
بذر پسته با بازدهی بالا دارای ویژگیهای منحصربهفرد است و کشاورزان و باغداران با توجه به این ویژگیها میتوانند انتخاب مناسبی داشته باشند. بذر پسته انواع مختلفی دارد و هر کدام در کیفیتهای گوناگون وجود دارند؛ بنابراین هر بذری مناسب کشت نیست و باید با توجه به ویژگیهای ذکر شده به انتخاب آن بپردازید.
یکی از مهمترین ویژگیهای بذر پسته با بازدهی بالا سلامت و خلوص آن است که هنگام انتخاب بذر پسته باید در نظر بگیرید. تمام بذرها باید عاری از آلودگی به میکروارگانیسمها باشند و به این صورت میتوانید سالم بودن بذر را تشخیص دهید. میزان رطوبت نیز یکی دیگر از عوامل سلامت بذر به شمار میرود که به طور درصدی ذکر میشود و بذرهایی که دارای درصد رطوبت بسیار بالایی هستند به راحتی دچار حمله بیماریهای قارچی و سایر میکروارگانیسمها قرار میگیرند. بذرهایی که آلوده یا نارس هستند رنگ و بوی آنها از حالت نرمال خارج شده است و به هیچ عنوان برای کشت مناسب نیستند.
خلوص بذر یکی دیگر از مهمترین ویژگیهای بذر پسته است و به دو بخش فیزیکی و ژنتیکی تقسیمبندی میشود. صفات ارثی مثل رنگ گل و شکل میوه مربوط به خلوص ژنتیکی هستند و عاری بودن بذرها از شن، کاه، علفهای هرز و موارد دیگر خلوص فیزیکی بذرها را نشان میدهند. بذرهایی که خلوص آنها بیش از ۹۸ درصد باشد گزینه مناسبی برای کشت هستند و توانایی تولید گیاه سالم توسط آنها بسیار بالا است.
بذر بهعنوان مهمترین و اساسیترین بخش گیاه شناخته میشود که به انتقال مواد ژنتیکی گیاه و حفظ آنها کمک میکند؛ بنابراین باید از منبع مناسبی به تامین آن بپردازید تا گیاهان سالم، پرمحصول و باکیفیت داشته باشید. خرید بذر پسته از منابع معتبر و مجاز تضمینکننده کیفیت و اصالت آن است و با سودآوری بسیار بالایی همراه خواهد بود. حتماً به سراغ تهیه بذرهای گواهی شده بروید که صحت و سلامت آنها مورد تایید قرار گرفته است.
بذر پسته از ارزشمندترین محصولات کشاورزی به شمار میرود که به شرایط اقلیمی خاص خود نیاز دارد تا از عملکرد کمی و کیفی مطلوب برخوردار شود. ایران دارای مناطق مناسبی برای کشت پسته است و در بسیاری از نقاط میتوان به کشت و پرورش این محصول پرداخت. مناطقی که از آب و هوای گرم و خشک همراه با تابستانهای طولانی و زمستانهای سرد و خشک برخوردار هستند بهترین مناطق برای کشت پسته محسوب میشوند.
در چنین حالتی درختان پسته میتوانند دوره استراحت زمستانی خود را بگذرانند و هنگام رشد از نور کافی و حرارت بهرهمند شوند. نیاز سرمایی از شرایط اقلیمی مهم برای بذرهای پسته است که با توجه به نوع رقم از ۶۰۰ تا ۱۲۰۰ ساعت متغیر است. رطوبت موردنیاز برای بذرهای پسته حداکثر ۳۵ درصد است و بهتر است که از این مقدار کمتر باشد، در این صورت امکان حمله بیماریهای باکتریایی و قارچی کاهش خواهد یافت.
مناطق ساحلی و مناطقی که در تابستان بیش از ۲۰ میلیمتر بارندگی دارند برای کاشت بذر پسته مناسب نیستند و زمینه را برای بروز بیماریها فراهم میکنند. همچنین علاوه بر باران، باد و طوفانهای شدید مناسب رشد درختان پسته نیستند و مناطق شمالی کشور گزینه مناسبی برای کشت این محصول به شمار نمیروند. بهتر است بذرها را در ارتفاع ۹۰۰ الی ۱۸۰۰ متر از سطح دریا و در محلی بکارید که درجه حرارت محیط بین ۲۵ الی ۳۵ درجه سانتیگراد باشد.
برای خرید بذر پسته مناسب باید یک سری ن کات را در نظر بگیرید که مهمترین آنها عبارتند از:
بذرهای کوچک ضعیف هستند و از قوه نامیه کمتری بهرهمند هستند، در نتیجه کیفیت مناسبی ندارند و شما را به نتیجه مطلوب نمیرسانند. چنین بذرهایی جنین و مواد ذخیرهای کوچکی دارند و نهال کوچکی برای شما به ارمغان میآورند. جالب است بدانید سایز بذر با سایز محصول رابطه مستقیم دارد و در اندازه میوههای آن تاثیرگذار است. با این اوصاف بذری را خریداری کنید که درشت است و هیچگونه ترک و شکستگی روی آن وجود ندارد.
یکی از مهمترین ویژگیهای ظاهری بذر پسته که هنگام خرید به شما کمک میکند تا به درستی آن را انتخاب کنید رنگ و بوی بذر است. بذر پسته ارقام متفاوتی دارد و هر کدام از رنگ و بوی خاص خود بهرهمند هستند، بذرهای مرغوب و باکیفیت دارای رنگ یکنواخت هستند و بذرهایی که چند رنگ دارند نشاندهنده مشکل ژنتیکی در آنها است. بذرهای چند رنگ احتمال جوانهزنی بسیار پایینی دارند و در صورت جوانهزنی باردهی آنها مطلوب نخواهد بود. بوی بذر نیز باید کاملاً نرمال باشد؛ زیرا در غیر این صورت از آلودگی و بیماری بذر خبر میدهد و برای همین هنگام خرید حتماً باید به تاریخ بذر توجه کنید.
بالا بودن بازه زمان برداشت تا افشاندن و پخش کردن بذر باعث میشود قوه نامیه بذر کمتر شود، بذرهایی که در شرایط سرد و خشک و آب و هوای سالم نگهداری میشوند و به آفات بذر پسته آلوده نیستند ۱ تا ۸ سال قوه نامیه خود را حفظ میکنند. به طور کلی شرایط و محیط نگهداری همراه با درصد رطوبت محیط از عواملی هستند که مدت زمان عمر بذر را افزایش یا کاهش میدهند، بذرهایی را بخرید که جوان و شاداب هستند و سن زیادی ندارند.
بذر پسته باید بیش از ۸۵ درصد جوانهزنی داشته باشد و به این منظور پیشنهاد میشود مقدار کمی از آن را بخرید و بکارید و نتیجه آن را مشاهده کنید. در واقع بذرها را در شرایط مناسب که از نور و دمای کافی برخوردار است قرار دهید و نتیجه حاصل از جوانهزنی آن را مشاهده کنید، در صورت رسیدن به نتیجه مطلوب اقدام به خرید بذر به طور انبوه کنید.
بیشتر بخوانید: موارد مصرف چوب درخت پسته
میزان رطوبت از مهمترین نکاتی است که هنگام خرید بذر باید در نظر بگیرید و با میزان دوام و بقای آن جهت نگهداری و انبارداری مرتبط است و بذرهایی که دارای رطوبت زیاد هستند هنگام نگهداری در انبار مورد حمله قارچها قرار میگیرند. بر اساس شرایط اقلیمی که در آن قرار دارید و هنگام برداشت محصول درصد رطوبت بذر را در نظر بگیرید و با توجه به شیوه انبارداری باید آن را انتخاب کنید. درصد جوانهزنی بذرها در انبارهای گرم و مرطوب کاهش پیدا میکند و بسیار سریع دچار فساد و خرابی میشوند.
سایر نکات مهمی که هنگام خرید بذر پسته و استفاده از آنها باید در نظر بگیرید عبارتند از:
حتماً از منابع معتبر به خرید بذر پسته بپردازید و از تضمین کیفیت و اصالت آنها مطمئن شوید. بذرهای سالم تازه و عاری از علائم آلودگی بهترین گزینه برای خرید و کشت استفاده هستند.
اگر درباره خرید بذر پسته اطلاعات کافی ندارید حتماً به سراغ مشاوران و کارشناسان متخصص در این حوزه بروید و سوالات خود را مطرح کنید.
پس از خرید بذر پسته به خوبی از آن مراقبت و نگهداری کنید تا عملکرد مناسب هنگام جوانهزنی داشته باشد. رطوبت، دما، نور و شرایط بهداشتی را هنگام نگهداری از بذرها رعایت کنید تا همواره سالم بمانند.
با توجه به رقم پسته زمان کاشت هر کدام ممکن است با دیگری متفاوت باشد و هنگام خرید بذرها باید به زمانبندی کاشت آنها دقت کنید.
هنگام کاشتن بذر پسته راهنماییها و دستورالعملهای بذر را با دقت کامل مطالعه کنید و هنگام کاشت آنها را به کار بگیرید.
بهترین زمان کاشت بذر پسته از مهمترین سوالاتی است که توسط باغداران و کشاورزان پرسیده میشود و حتماً باید با آن توجه شود. پیش از آن که بخواهید بذرهای پسته را بکارید باید از آبیاری شدن زمین اطمینان حاصل نمایید؛ زیرا برای جوانهزنی به رطوبت کافی نیاز دارد. بهترین زمان برای کاشت بذر پسته اواخر ماه اسفند یا اوایل بهار است، به این منظور گودالهایی با عمق ۲ الی ۳ برابر قطر بذر و به فاصله سه متر از یکدیگر به وجود آورید و بذرها را درون گودالها قرار دهید و روی آنها ماسه بریزید.
توجه داشته باشید بذر پسته به خاکهای عمیق با بافت شنی لومی و غنی از مواد مغذی نیاز دارد و باید زهکشی شده باشد. تعدادی از کشاورزان فصل پاییز را برای کشت بذر پسته انتخاب میکنند و باید شرایطی مانند حفظ رطوبت خاک در فصل زمستان را رعایت کنند. کشت بذر پسته در فصل پاییز باعث میشود بذر عملکرد خوبی داشته باشد و باید هنگام فصل رشد از ناحیه ریشه آبشویی شود. در صورتی که بخواهید بذر پسته را در فصل زمستان بکارید باید اقداماتی مانند نیازهای سرمایی، خاکورزی، کوددهی، آبیاری و اصلاح خاک را بهمنظور حفاظت از جوانه بذر پسته انجام دهید.
بذر مهمترین بخش گیاه است و نقش مهمی در رشد و توسعه گیاهان دارد؛ بنابراین کشاورزان و باغداران هنگام انتخاب و خرید بذر پسته باید نکاتی را رعایت کنند که در طول مقاله به آنها اشاره کردیم. در صورت نیاز به مشاوره و راهنمایی کارشناسان متخصص باغبون آماده خدمترسانی به شما عزیزان هستند و به شما کمک میکنند بهترین بذرها را با کیفیت و بازدهی بالا انتخاب کنید. تشخیص آفات پسته و راهکارهای مناسب برای مقابله با آنها و خرید محصولات کشاورزی با مناسبترین قیمت از خدماتی هستند که از طریق اپ و سایت به آنها دسترسی داشته باشید.
بذر پسته وحشی یا پسته کوهی
تمام بذرها باید عاری از آلودگی به میکروارگانیسمها باشند و به این صورت میتوانید سالم بودن بذر را تشخیص دهید.
بهترین زمان برای کاشت بذر پسته اواخر ماه اسفند یا اوایل بهار است.
بذر پسته باید بیش از ۸۵ درصد جوانهزنی داشته باشد.