درخت چنار از درختهای معروف در ایران است که در صنایع چوب و تولید زغال کاربرد زیادی دارد و به کاشت آن در شهرهای مختلف پرداخته میشود. درخت چنار بهعنوان یک درخت ارزشمند در کشاورزی و صنعت چوب دارای کاربردهای گستردهای است. این مقاله به ارائه یک راهنمای جامع از مراحل کاشت، مراقبت، برداشت و فروش چوب چنار و نحوه سوددهی از آن میپردازد.
درخت چنار از زیباترین و پرطرفدارترین درختان در کشور است و همانطور که حتما مشاهده کردید در حاشیه خیابانها و پارکها استفاده میشود و به دلیل قامت بلندی که دارد سایه ایجاد میکند. سابقه این درخت در ایران بسیار طولانی است و به زمان ایران باستان برمیگردد و در بین مردم و پادشاهان جایگاه ویژهای داشته است. درخت چنار از بلندقامتترین درختان است که علاوه بر کاربردی که در صنعت چوب دارد از درختان زینتی شناخته میشود و برای زیبایی باغ و باغچهها مورد استفاده قرار میگیرد. این درخت آبدوست است و در کنار جویبارها و نهرها رشد میکند و زیبایی شهر و روستاها را افزایش میدهد. در خاکی که تهویه ریشه به خوبی انجام میشود و آب کافی در دسترس باشد رشد سریعی خواهد داشت.
چنار از درختان بومی ایران است و گونههای مختلفی دارد که معروفترین آنها شامل چنار شرقی، چنار اروپایی، چنار آمریکایی و چنار خوشهای هستند. برگهای درخت به شکل پنج پر و با سطح زیرین کرکدار هستند و در تولید کود از آنها استفاده میشود. گلدهی چنار در فصل بهار است و در ادامه میوههای آن تولید میشوند، میوههای چنار شبیه به کوزههای کوچک و به رنگ سبز هستند که سپس به فندقههای خشک در میآیند. امکان رشد چنار در انواع آب و هوا وجود دارد و آب و هوای خنک و مرطوب بهترین اقلیم برای کاشت آن است، ارتفاع درختان چنار به ۳۰ الی ۵۰ متر میرسد. تکثیر چنار معمولاً از طریق بذر و قلمه انجام میشود و از درختان تکپایه با گلهای کوچک محسوب میشود. تاج چنار بسیار گسترده است و پوست آن در قسمتهای انتهایی فلسهای کوچکی دارد که به شکل ورقه جدا شده هستند.
کاشت درخت چنار نیاز به مهیا کردن شرایط مطلوب دارد که عبارتند از:
درخت چنار توانایی کاشت و رشد در انواع خاک را دارد و بهتر است خاک زهکشی مناسبی داشته باشد. با توجه به این که ریشههای چنار تا عمق زیادی در خاک نفوذ میکنند باید به خوبی زهکشی شده باشد تا ریشهها دچار خفگی نشوند. بهترین خاک برای کشت درخت چنار مخلوطی از ماسه، خاک برگ و کود دامی پوسیده است، این درخت میتواند در خاکهای سنگین و ریزبافت رشد کند؛ اما از کشت آن در خاکهای آهکی، کمعمق و فشرده باید خودداری شود. این خاکها تهویه مناسبی ندارند و ریشه را دچار آسیب میکنند، یکی از نکات مهم در انتخاب خاک برای کشت درخت چنار عدم استفاده از خاکهای قلیایی است چرا که حاشیه برگها را زرد و سوخته میکند.
همانطور که گفته شد درخت چنار معمولاً در حوالی جویبارها و نهرها رشد میکند و نیاز به رطوبت دارد، درخت چنار هر هفته باید آبیاری شود و در روزهای گرم به آبیاری بیشتری نیاز دارد. با این حال از آبیاری بیش از حد درخت خودداری کنید؛ زیرا با تجمع آب پای درخت ریشهها غرقاب میشوند و درخت آسیب میبیند. حوالی نهرهای جاری مکان مناسبی هستند تا به کاشتن درخت چنار بپردازید، در این حالت آب پای درخت تجمع پیدا نمیکند و درختان میتوانند رطوبت مورد نیاز خود را تامین کنند.
چنار از درختان آفتابدوست است و در صورتی که نور کافی و مستقیم به آن بتابد به خوبی رشد میکند، عدم نور کافی باعث ضعیف و کوچک شدن تاج درخت میشود. قابل ذکر است نور مستقیم برای نهالهای کوچک چنار مناسب نیست و امکان سوختن آنها وجود دارد؛ بنابراین در روزهای گرم سال مانند فصل تابستان برای جلوگیری از تابش نور خورشید برای نهالها سایبان درست کنید و جهت پیشگیری از آفتاب سوختگی میتوانید محلولپاشی کائولن انجام دهید و برای جلوگیری از تنش دمایی از آمینواسید استفاده کنید. دمای ۱۵ تا ۳۰ درجه سانتیگراد دمای ایدهآل برای رشد درخت چنار است و میتواند تا دمای منفی ۲۰ درجه سانتیگراد و ۳۵ درجه سانتیگراد را تحمل کند.
برای کاشتن درخت چنار باید مراحل زیر را طی کنید:
قبل از آمادهسازی زمین باید مکان مناسبی را انتخاب کنید که از نور کافی و فضای زیاد برخوردار باشد. همانطور که گفته شد خاکهای مختلف برای رشد درخت چنار مناسب هستن د و باید به خوبی زهکشی شده باشند. در صورتی که خاک فقیر است میتوانید با اضافه کردن کود آلی یا کمپوست آن را غنی کنید، زمین را از وجود علفهای هرز پاک کنید تا آفات و بیماریها درخت چنار نهالها را تهدید نکنند.
برای کاشت نهال چنار به سراغ نهالهای سالم و قوی بروید و مطمئن باشید که آسیب و بیماری نداشته باشند. نهالهای ۲ ساله انتخاب بهتری برای کاشت هستند و میتوانید از فروشگاههای معتبر اقدام به خرید نهال گواهی شده کنید برای کاشت نهال به اندازه دو برابر ریشه نهال گودال حفر کنید و توجه داشته باشید که فضای کافی برای جا دادن ریشهها وجود داشته باشد. نهال را میان گودال قرار دهید و پس از آن که ریشهها را پخش کردید خاک را به آرامی دور ریشهها بریزید و آن را فشرده کنید، پس از آن نهال را آبیاری کنید تا خاک مرطوب شود.
پس از کاشت نهال چنار باید اقدامات مراقبتی را انجام دهید تا دچار بیماری و آفات نشود و از کیفیت مطلوبی برخوردار شود. آبیاری منظم و ابتدای صبح یا زمان عصر به بعد بهویژه در روزهای گرم یکی از مهمترین نکات مراقبتی است؛ زیرا این درخت به رطوبت نیاز دارد. در فصل بهار بهمنظور تقویت ریشهها از کودهای متعادل استفاده کنید، برای جلوگیری از رشد نامناسب تاج درخت به طور منظم آن را هرس کنید تا شکل مطلوبی داشته باشد. برای نگهداری و حفظ استحکام درختان جوان از تیرکهای چوبی استفاده کنید. یکی از مهمترین نکات بررسی منظم درخت از نظر وجود آفات و بیماریها است و در صورتی که با چنین مشکلاتی مواجه شدید از روشهای کنترل این عوامل استفاده کنید.
چوب چنار از پرمصرفترین و باکیفیتترین چوبهای موجود است که در صنایع مبلمان، صنایع دستی، ساختمان و لوازم زینتی مورد استفاده قرار میگیرد. چوب چنار بر اساس گونههای مختلفی که دارد از رنگ قرمز تا قهوهای تیره است و الوارهای بسیار زیبایی به دست میدهد. بهرهبرداری از چوب چنار در کشور رواج دارد و کشاورزان و باغداران سود خوبی از فروش آن به دست خواهند آورد.
عواملی مانند سن درخت، شرایط رشد، شرایط آب و هوایی و نگهداری از آن تعیینکننده زمان برداشت چوب درخت چنار هستند. بهترین زمان برداشت چوب چنار زمانی است که درخت به سنی رسیده باشد که از ضخامت و کیفیت کافی برخوردار باشد. فصل پاییز و زمستان زمان مناسبی برای برداشت چوب چنار هستند و به دلیل خواب بودن درختان کمترین آسیب به درخت وارد میشود.
برای نگهداری چوب چنار باید مکانهای خشک و خنک را انتخاب کنید و از قرار دادن آن در معرض نور مستقیم خورشید و رطوبت بپرهیزید. محل نگهداری باید تهویه مناسبی داشته باشد تا قارچهای پوساننده چوب صدمهای وارد نکنند، برای آن که چوبها خشک شوند آنها در فضای باز و در سایه قرار دهید و در صورت نیاز میتوانید از کورههای خشککن استفاده کنید.
بهمنظور فرآوری چوب با استفاده از ابزار مناسب آنها را برش دهید، یکی از مهمترین ویژگیهای چوب چنار امکان تبدیل آن به اشکال مختلف است. با استفاده از سمباده سطح صاف و زیبایی به چوب ببخشید و کیفیت آن را افزایش دهید. برای افزایش مقاومت چوب در برابر عوامل محیطی با استفاده از روغن گیاهی یا لاک آن را پوشش دهید و در صورت لزوم از رنگهای مختلف جهت رنگآمیزی استفاده کنید.
چوب چنار کاربرد فراوانی دارد و به دلیل داشتن ویژگیهایی مانند مقاومت در برابر رطوبت، ظرافت و زیبایی خاصی که دارد در بازار با فروش قابل توجهی مواجه میشود. باغداران و کشاورزان عزیز برای فروش چوب چنار میتوانند به فروشگاههای چوب و مصالح ساختمان و کارگاههای صنایع چوب مراجعه کنند. تقاضای چوب چنار در بازار بالا است و فرصت خوبی برای کشاورزان و باغداران به شمار میرود تا با کاشت و پرورش درختان چنار سود قابل توجهی به دست آورند.
برای سوددهی چوب چنار روشهای مختلفی وجود دارد که یکی از آنها فروش چوب است، چوب چنار بسیار باکیفیت و زیبا است و در صنایع گون اگون کاربردهای متنوع دارد. این چوب برای تولید محصولات چوبی مانند مبلمان، وسایل زینتی، دکوراسیون داخلی، تولید زغال و صنایع دستی استفاده میشود. با تولید نهال چنار نیز میتوانید سود خوبی از این راه به دست آورید و آن را به باغداران و کشاورزان دیگر عرضه کنید. یکی دیگر از روشهای سوددهی از درخت چنار استفاده از برگها و شاخههای آن است و میتوان بهعنوان مواد اولیه برای تولید کودهای آلی و کمپوست از آن استفاده کرد.
کاشت درخت چنار با هزینهها و درآمدهایی همراه است که اطلاع از آنها به کشاورزان و باغداران کمک میکند تا تصمیم بهترین در این زمینه بگیرند. خرید نهال، آمادهسازی زمین، تهیه کود و مواد شیمیایی، آبیاری، سمپاشی و کنترل آفات، بیمه و نیروی انسانی از هزینههای کاشت درخت چنار هستند و با توجه به میزان مساحت محل کاشت تعیین میشوند. در صورتی که بتوانید هزینهها را تامین کنید و به کاشت درخت چنار مشغول شوید سرمایهگذاری مناسبی خواهد بود. بخش زیادی از درآمدها حاصل از فروش چوب چنار است که همواره خریداران خود را دارد. طبق مبحث قبل با تولید و فروش نهال و فروش شاخهها و برگهای درخت چنار میتوانید به درآمد دیگری برسید و به طور کلی کاشت این درخت توجیه اقتصادی قابل قبولی دارد.
کاشتن درخت چنار دارای ارزش اقتصادی است و با مزایای اقتصادی متعددی همراه است که مهمترین آن درآمدزایی از طریق فروش چوب است. چوب چنار استحکام و کیفیت بالایی دارد و در صنایع ساخت و ساز، دکوراسیون داخلی و مبلمان مورد استفاده قرار میگیرد. این چوب قیمت بالایی دارد و منبع خوبی برای درآمد کشاورزان است، درخت چنار بهعنوان یکی از درختان بلندقامت و زینتی با تقاضای بالایی از سوی پارکها و مکانهایی که به فضای سبز نیاز دارند همراه است؛ بنابراین میتوانید نهال آن را تولید کنید و به متقاضیان عرضه نمایید. کاشت درخت چنار نقش موثری در توسعه کشاورزی پایدار دارد و باعث حفظ منابع طبیعی و تنوع زیستی میشود. ریشههای بلند چنار باعث جلوگیری از فرسایش خاک خواهند شد و در حفظ ساختار خاک نقش موثری دارند.
کاشت درخت چنار از ارزش اقتصادی بسیار بالایی برخوردار است و کشاورزان و باغداران عزیز با کاشت این درخت میتواند به درآمد و سوددهی بالایی برسد. باغبون متشکل از کارشناسان متخصص و گیاهپزشکان آماده کمک و پاسخ به سوالات و رفع مشکلات کشاورزان و باغداران محترم هستند در اپلیکیشن باغبون میتوانید از خدمات مرتبط با زمینه کشاورزی مانند نحوه تشخیص آفات درخت چنار و راهکارهای مقابله با آنها برخوردار شوید همچنین به فروش انواع محصولات و ادوات کشاورزی و باغداری در این سایت پرداخته میشود و میتوان سفارش خود را در کمتر از چند دقیقه ثبت کنید.
بهترین زمان برداشت چوب چنار زمانی است که درخت به سنی رسیده باشد که از ضخامت و کیفیت کافی برخوردار باشد.
فروش چوب، تولید و فروش نهال، استفاده از شاخهها و برگها
برای کاشت نهال چنار به سراغ نهال¬های سالم و قوی بروید و مطمئن باشید که آسیب و بیماری نداشته باشند نهالهای ۲ ساله انتخاب بهتری برای کاشت هستند.
دمای ۱۵ تا ۳۰ درجه سانتیگراد دمای ایدهآل برای رشد درخت چنار است.