آشنایی با بیماریها و آفات گردو از مهمترین اقداماتی است که در صورت داشتن درختان گردو باید به آن توجه کنید. انواع مختلفی از آفات و بیماریها وجود دارند که به درختان گردو حمله میکنند و باعث از بین رفتن محصول میشوند. برای مقابله با آفات و بیماریهای گردو راهکارهای متفاوتی وجود دارد که باید آنها را بشناسید و خسارات وارده به باغات خود را به حداقل برسانید. در مقاله امروز قصد داریم آفات و بیماریهای گردو و نحوه کنترل و درمان آنها را معرفی کنیم.
برخی از آفات که سبب آسیب به گردو میشوند عبارتند از:
از آفات مهم درخت گردو میتوان کرم خراط گردو را نام برد که به آن پروانه فری یا شب پره پلنگی هم میگویند و دارای بالهای سفید با نقاط سیاه رنگ کوچک است. لاروهای کرم خراط بیشترین خسارت را به گردو وارد میکنند. در واقع کرم خراط تخمهای خود را درون شکافهای تنه و زخمهای درخت گردو قرار میدهد و لاروها از این طریق به اندام چوبی درخت وارد میشوند.
لاروهای کرم خراط با تغذیه از آوندها و بافت خشبی گردو باعث انسداد آوندها میشوند و به دنبال آن تبادل مواد غذایی به ریشهها و برگها بسیار دشوار خواهد شد. در چنین حالتی گردو دچار ضعف و زوال عمومی شده و به راحتی به انواع بیماریهای قارچی و باکتریایی مبتلا میشود. تنش محیطی مانند نقص در آبیاری باعث افزایش جمعیت کرمهای خراط میشود و در طول سه سال دو نسل از خود را تکمیل میکنند. کرم خراط میتواند باعث پژمردگی برگها و از بین رفتن کامل شاخهها شود که از مهمترین روشهای تشخیص آن ایجاد تنش خشکی در باغ است.
از جمله راههای کنترل و مبارزه با کرم خراط گردو حمله دشمنان طبیعی مانند پرندگان است که لاروها را از بین میبرند. قسمتهایی از تنه درخت که مربوط به دالانهای لارو هستند را با پنبه آغشته به سم بپوشانید. استفاده از تلههای فرمونی و سمپاشی در زمانی که لاروها در حال انتقال هستند راهکارهای دیگری برای مبارزه با این آفت شناخته میشوند.
یکی از مهمترین آفات گردو شته است که در اغلب باغات گردو رخ میدهد و خسارات زیادی به بار میآورد. از انواع آفت شته میتوان به شته خالدار گردو و شته سبز گردو اشاره کرد که معمولاً به طور دستهجمعی به درختان حمله میکنند. آفت شته گردو از شیره گیاه تغذیه میکند و باعث زردی برگها و سپس نکروز آنها میشود و بهتدریج ریزش میکنند که این امر موجب کاهش میزان فتوسنتز گیاه خواهد شد. شتهها در قسمتهای زیرین برگها و روی شاخههای جوان گردو مستقر میشوند و علاوه بر ریزش برگها باعث چروکیده شدن مغز گردو و کپک سیاه در شیره گیاه میشوند.
استفاده از سموم زمستانه، کاهش مصرف کودهای ازته، تقویت عمومی درخت و سمپاشی با سمومی مانند دیمتوات و انویدور از راههای کنترل و مبارزه با آفت شته گردو به شمار میروند.
یکی از شایعترین آفت برگ گردو کنه گال زگیلی است که فعالیت خود را بر روی برگهای درخت انجام میدهند. کنه گال زگیلی درخت گردو با مستقر شدن بر روی برگ گردو باعث ایجاد گال و تغییر رنگ برگ میشود که اغلب به علت کاهش کلروفیل برگ اتفاق میافتد. گالها زمانی که به وجود میآیند زرد هستند و بهمرور قهوهای و قرمز میشوند. اواسط فصل بهار شروع فعالیت کنه گال زگیلی گردو است و تا اواسط تابستان فعالیت خود را ادامه میدهد. در اثر ابتلای درخت گردو به این آفت توان درخت بسیار پایین میآید و محصولات بیکیفیت میشوند و حتی امکان پوک شدن میوههای گردو وجود دارد.
برای کنترل این آفت از آبیاری و کوددهی مناسب استفاده کنید و در صورتی که جمعیت آنها افزایش پیدا کرد به سراغ آفتکشهای شیمیایی بروید. استفاده از کنهکش در اوایل سال یکی از بهترین راهها برای پیشگیری از حمله کنه گال زگیلی به درختان گردو است و باعث آسیب کمتر به درختان گردو میشود.
بیشتر بخوانید: کمبود پتاسیم در گردو + علائم و درمان
برخی از آفات خسارات بیشتری به گردو وارد می کنند که عبارتند از:
از جدیترین آفات درخت گردو کنه قرمز اروپایی گردو است که خسارتهای قابل توجهی به این درختان وارد میکند و میتواند بازارپسندی محصولات را کاهش دهد. کنهها انواع گوناگونی دارند که این گونه آن به رنگ قرمز بوده و با تحمل دمای منفی ۳۰ درجه در زمستان در داخل درختان گردو زندگی میکنند. کنه قرمز در شکاف پوستهها و در فاصله بین شاخههای درخت گردو تخمگذاری میکند. این آفت به برگهای درخت گردو حمله میکند و رنگ آنها بهتدریج خاکستری میشوند و در نهایت برگها به طور ناگهانی ریزش پیدا میکنند. از دیگر علائم خسارت این حشره میتوان به کوچک ماندن اندازه میوههای گردو اشاره کرد که کیفیت محصول را کاهش میدهند.
راهکارهای گوناگونی برای کنترل و مقابله با آفت کنه قرمز وجود دارند که شامل از بین بردن علفهای هرز، محلولپاشی برگها با صابون پتاسیم، آبیاری بارانی، استفاده از سی لیکات پتاسیم و روغن زمستانه و استفاده از کنهکشهای مخصوص در فصل بهار و تابستان هستند.
از دیگر آفات اصلی درخت گردو که خسارات زیادی متوجه باغات میکند کرم برگخوار است و همانطور که از نام آن مشخص است به برگهای گیاه گردو حمله میکند. از علائم خسارت این آفت میتوان به ریزش پیدا کردن میوههای نارس، سیاه شدن میوه گردوها، سوراخ شدن پوست سبز یا چوبی میوه گردو و خراب شدن مغز آنها اشاره کرد.
درجه خسارت لارو کرم برگخوار بسیار بالا است تا جایی که میتواند درختان گردو را به طور کامل نابود کند و خسارات جبرانناپذیر به وجود آورد. در اثر حمله لارو این حشره برگها دندانهدندانه شده و بهمرور وسط آنها خالی میشوند. کرم برگخوار در فصل بهار و در خاک آلوده تخمگذاری میکند و کرمهای بالغ هنگام شب فعالیت خود را آغاز مینمایند.
از جمله راهکارهای مناسب برای کنترل و مقابله با کرم برگهای گردو استفاده از دشمنان طبیعی مانند حشرات شکارچی و انگلها، استفاده از تله فرمونی، شخم عمیق زمین پس از برداشت محصول، کشت بهموقع محصولات، وجین علفهای هرز و استفاده از ترکیب یخ آب در زمستان هستند.
علاوه بر آفات برخی بیماریها نیز سبب آسیب درخت گردو میشوند که عبارتنداز:
بلایت از مهمترین بیماریهای درخت گردو به شمار میرود که برگ و میوه نهال گردو را تحت تاثیر قرار میدهد. بلایت گردو معمولاً در مناطقی به وجود میآید که از رطوبت و دمای پایینی برخوردار هستند. بلایت گردو از بیماریهای باکتریایی محسوب میشود و قسمتهای سبز و جوان درخت را مورد حمله قرار میدهد. باکتری Xanthomonas arboricola عامل بیماری بلایت گردو است و باعث به وجود آمدن بیماری بلایت میوه گردو و بلایت برگ گردو میشود.
در بلایت برگ گردو ب ر روی برگها لکههای نکروز به وجود میآید و اطراف آنها هاله زرد رنگ دیده میشود. همچنین بیماری بلایت میوه گردو باعث چروکیدگی گل و ریزش میوههای نارس میشود و بر روی پوست سبز میوههای گردو لکههای سیاه تشکیل میدهد.
برای کنترل و درمان بیماری بلایت گردو راههای متفاوتی وجود دارد که یکی از آنها اقدامات زراعی است. در اقدامات زراعی از آبیاری بیش از حد و خیس کردن تاج درخت خودداری کنید و با هرس کردن بهموقع درخت و افزایش نفوذ نور خورشید به تاج درخت از بروز بیماری پیشگیری نمایید. کاشت ارقام دیر گل، از بین بردن شاخههای آلوده و سوزاندن آنها، محلولپاشی با استفاده از سموم هیدروکسید مس و اکسی کلرور مس و ترکیبات بردو پیش از باز شدن جوانهها از دیگر راههای کنترل بیماری بلایت باکتریایی گردو هستند.
بیشتر بخوانید: کمبود نیتروژن گردو
از انواع بیماریهای قارچی گردو میتوان به بیماری آنتراکنوز گردو اشاره کرد که در فصل بهار و تابستان درختان را درگیر میکند. با افزایش رطوبت هوا این بیماری بروز پیدا کرده و علائم خود را به شکل لکههای نامنظم خاکستری و قهوهای روی برگها نشان میدهد. این بیماری علاوه بر آسیب و ریزش برگها باعث آسیب به شاخههای درخت میشود و بر روی آنها لکههای فرورفتهتر و کشیدهتر به وجود میآید. در اثر این بیماری میوههای گردو کوچک و نار س میشوند.
سمپاشی بهترین روش درمان این بیماری شناخته میشود و به این منظور هنگام پیدایش بیماری باید درختان را سمپاشی کنید و پس از آن به مدت هر دو هفته یک بار اقدام به سمپاشی درختان گردو نمایید.
از بیماریهای شناخته شده و مهم درخت گردو بیماری شانکر پوستی گردو است که امکان وقوع آن در تمام روزهای سال وجود دارد. طی این بیماری بر روی پوست شاخه و تنه درخت شکافهای بزرگ و عمیقی ایجاد شده و از این شکافها شیره گیاهی قهوهای رنگ به بیرون تراوش میشود که دارای باکتری هستند. باکتری عامل بیماری شانکر از طریق زخمهای درخت وارد تنه و شاخهها میشود و باعث ضعیف شد ن درخت و آسیب جدی به شاخهها میگردد. این باکتری هنگام پاییز و زمستان درون درخت پنهان میشود و با شروع فصل بهار خسارات خود را بر روی درخت به وجود میآورد و در فصل تابستان رشد میکند. شانکر پوستی آوندهای آبکش را مسدود کرده و دچار اختلال در انتقال مواد غذایی به برگها، شاخهها و میوهها میشود.
آبیاری منظم و تقویت درخت، هرس بهموقع، جلوگیری از زخمی شدن درخت و از بین بردن شاخههای آلوده راههای کنترل و پیشگیری از بیماری شانکر پوستی گردو هستند.
بیشتر بخوانید: آفتابسوختگی برگ گردو
آفتابسوختگی میوه گردو یکی از بزرگترین مشکلات باغات گردو است که باعث آسیبهای جبرانناپذیر به محصولات میشود. زمانی که میوههای گردو در معرض مستقیم تابش نور خورشید هستند دچار آفتابسوختگی میشوند که یکی از مهمترین دلایل ایجاد آن هرس نادرست درخت است. این بیماری معمولاً در فصل تابستان رخ میدهد و با تحت تاثیر قرار دادن سیستم ایمنی میوه آن را با مشکل مواجه میکند.
این مشکل به همراه آفتابسوختگی برگ گردو معمولاً در مناطق خشک و نیمه خشک اتفاق میافتد و در اثر آن پوست میوه و برگ تغییر رنگ میدهد. در صورت وقوع آفتابسوختگی پوست میوه به رنگ قهوهای تغییر میکند و بهتدریج سیاه میشود. در حالی که آفتابسوختگی پوست میوه را از بین ببرد باعث تاب ش آفتاب به مغز خواهد شد و مغز کپک میزند و چروک میشود.
بیشتر بخوانید: سنک گردو چیست؟ علائم و راه درمان
استفاده از خنککنندههای تبخیری، استفاده از پارچه سایبانی، رنگآمیزی تنه درخت گردو و استفاده از امولسیون موم چربیدوست مانع از آفتابسوختگی میوه و برگ گردو میشوند.
از دیگر بیماریهای قارچی درخت گردو بیماری فتیله نارنجی گردو است که به آن بیماری شانکر سیتوسپورایی نیز گفته میشود. عامل اصلی این بیماری قارچ نکروتروف است که امکان حمله کردن به بیش از ۷۰ گونه از درختان میوهدار و غیر میوهدار را دارد. این بیماری در بسیاری از باغات گردو رخ میدهد و میتواند تا ۳۰ درصد به درختان آسیب وارد کند.
سن و سلامت عمومی درخت از مهمترین عواملی هستند که زمینه را برای وقوع این بیماری پیش میآورند. قارچ عامل بیماری معمولا به شاخههای ظریف و خشکیده حمله میکند و در صورتی که بیماری تشدید شود به شاخههای سالم نیز حمله خواهد کرد. این قارچ درختان گردو را در فصل پاییز آلوده میکند و علائم آن مانند خشک شدن و عصایی شدن شاخههای خشک را در بهار سال بعد نشان میدهد.
اگر به شاخههای آلوده دقت کنید روی آنها عدسکهایی به وجود میآیند که بهمرور زمان بز رگتر میشوند و یک صمغ فتیلهای به رنگ زرد عسلی و قرمز از آنها تراوش میکند. همچنین درختان مبتلا به بیماری فتیله نارنجی گردو میوه و برگ نمیدهند.
بهترین راهکار برای پیشگیری از انتشار این بیماری استفاده از چسب مخصوص باغبانی در شاخههای هرس شده است و باید تا جای ممکن از ایجاد زخم بر روی شاخهها و درختان خودداری کنید. بهتر است هرس کردن درختان گردو را به روزهای بدون بارندگی و در فصل بهار موکول کنید و برای جلوگیری از انتشار بیماری از روش آبیاری تحتفشار استفاده نمایید. جمعآوری و سوزاندن قسمتهای آلوده درخت و محلولپاشی پس از ریزش برگها در پاییز و در اواخر فصل بهار از دیگر راههای کنترل این بیماری هستند.
لکه سیاه گردو از بیماریهای دیگر گردو است و در مناطقی که شرایط رطوبت بسیار بالا است بیشتر اتفاق میافتد. عامل این بیماری نوعی قارچ است که بر روی برگها، میوهها و شاخههای کوچک گردو لکههای سیاه به وجود میآورد. ای ن لکهها نامنظم هستند و در صورت بیتوجهی به آنها باعث ریزش برگها، میوهها و شاخهها خواهد شد.
شاخههایی که دارای زخم هستند زمینه را برای رشد این قارچ به درون درخت فراهم میکنند و پس از آن با ضعیف کردن درخت باعث کاهش کیفیت میوه خواهند شد. شروع فصل بهار و بارندگی آغازگر رشد این قارچها است و در صورت گسترش شدید میتواند محصول دهی درخت را به طور کامل متوقف کند.
اولین راه برای کنترل این بیماری جمعآوری برگهای ریخته شده بر روی زمین و سوزاندن آنها است. در موارد شدید درختان را با استفاده از سم اکسی کلرور مس یا بردو در سه نوبت یعنی اواسط پاییز، ماه اسفند پیش از تورم جوانهها و در فصل بهار پس از ریختن گلبرگها و فندقی شدن میوهها سمپاشی کنید.
بیشتر بخوانید: تنش شوری گردو
قارچ فیتوفتورا باعث بروز بیماری پوسیدگی ریشه و طوقه در درختان گردو میشود که یکی از شایعترین بیماریهای این درخت به شمار میرود. در این بیماری برگهای کوچک درخت زرد میشوند و به دنبال آن سرشاخهها خشک میگردند. در صورت تشدید بیماری و انتشار قارچ امکان مرگ درخت گردو وجود دارد و خسارات جبرانناپذیری به بار میآورد.
این بیماری انواع گوناگونی دارد و با توجه به مواردی مانند میزان رطوبت، درجه حرارت خاک و مقاومت درخت شدت پیدا میکند. قارچ فیتوفتورا به ریشه و بدنه درخت گردو نفوذ میکند و باعث پوسیدگی آن از درون میشود. بهتر است قبل از آلوده شدن درختان گردو به این بیماری از آن پیشگیری کنید تا نیازی به درمان نباشد.
راههای کنترل و پیشگیری از ایجاد این بیماری شامل کاشت ارقام مقاوم به بیماری، کاشت نهالها بر روی پشته، زهکشی خاک، تنظیم دور آبیاری، استفاده از محلول بردوفیکس در ریشه نهال¬های گردو پیش از کاشت و جلوگیری از اشباع رطوبتی خاک هستند.
روشهای کنترل و مقابله با بیماریها و آفات گردو بسیار متفاوت هستند و در این مقاله تلاش کردیم به مهمترین آنها اشاره کنیم. اپ و سایت باغبون ارائهدهنده روش تشخیص آفت گردو و راهکارهای مناسب جهت کنترل آنها است و کشاورزان و باغداران محترم از طریق تماس با مشاورین متخصص مجموعه میتوانند مشکلات خود را برطرف کنند. علاوه بر تشخیص آفات گردو و نحوه کنترل آنها به فروش انواع محصولات باغی و زراعی در سایت باغبون با بهترین کیفیت و مناسبترین قیمت پرداخته میشود.
کنه قرمز اروپایی گردو و کرم برگخوار گردو.
استفاده از سموم زمستانه، کاهش مصرف کودهای ازته، تقویت عمومی درخت و سمپاشی با سمومی مانند دیمتوات و انویدور از راههای کنترل و مبارزه با آفت شته گردو به شمار میروند.
ریزش پیدا کردن میوههای نارس، سیاه شدن گردوها، سوراخ شدن پوست سبز یا چوبی گردو و خراب شدن مغز آنها.
آبیاری منظم و تقویت درخت، هرس بهموقع، جلوگیری از زخمی شدن درخت و از بین بردن شاخههای آلوده راههای کنترل و پیشگیری از بیماری شانکر پوستی گردو هستند.