کاشت و برداشت فلفل دلمه ای همیشه عالی از کار در نمی آید، بلکه مکن است در برخی مواقع با مشکلاتی همراه باشد. وجود برخی بیماری ها و آفات پیش بینی نشده می توانند آسیب های شدیدی را به گیاه برسانند. در نتیجه پیشنهاد می کنیم کشاورزان راه های تشخیص و چگونگی درمان انواع آفات را به خوبی بشناسند تا بتوانند به خوبی آن ها را درمان کنند. در ادامه همراه ما باشید تا با بیماری ها و آفات فلفل دلمه ای بیشتر آشنا شوید.
برخی از رایج ترین آفات فلفل دلمه ای عبارتند از:
شته از حشرات بسیار ریز و نرم است و از آفات رایج بسیاری از محصولات گیاهی از جمله فلفل دلمهای به شمار میرود. شتهها در رنگهای مختلف وجود دارند که شامل سبز، سیاه، زرد و صورتی هستند. اغلب شتههایی که در گلخانهها وجود دارند از نوع ماده بوده و به سرعت جمعیت خود را افزایش میدهند.
این حشره در عملکرد گیاه فلفل دلمهای بسیار تاثیرگذار است و با تغذیه از شیره گیاهی باعث ضعیف شدن آن میشود. از علائم خسارت شته فلفل میتوان به زردی و پیچیدگی برگ و توقف رشد برگها اشاره کرد. این حشره اندام مکنده خود را درون برگ یا سایر اندامهای گیاه وارد میکند و با تولید عسلک و انتقال بیماریهای ویروسی در گیاه را منجر میشود.
از روشهای کنترل و مبارزه با آفت شته فلفل میتوان به از بین بردن علفهای هرز، استفاده از کارتهای چسبناک زرد، استفاده از دشمنان طبیعی مانند زنبورهای پارازیتوئید، بالتوریها و کفشدوزکها، داشتن برنامه غذایی اصولی، مصرف صابونهای محلولپاشی و مبارزه شیمیایی با سموم موثر مانند کنفیدور و افوریا اشاره کرد.
از دیگر آفات فلفل دلمهای میتوان کنه پهن زرد را نام برد که در چهار مرحله تخم، لارو، حشره نابالغ و بالغ باعث ایجاد خسارت به این گیاه میشود. حشرات بالغ کنه به شکل بیضی و رنگ زرد هستند و گونههای ماده آن زیر برگ و میوههای کوچک حدود ۳۰ تا ۷۶ تخم میگذارند. حشرات بالغ و نابالغ از جوانه های گل، برگهای جوان و میوه فلفل دلمهای تغذیه میکنند و باعث تزریق سم به گیاهان میشوند.
از جمله علائم خسارت این حشره میتوان به پیچیدگی، سخت شدن و رشد کوتاهمدت اندامهای فلفل دلمهای اشاره کرد. برگهای آلوده به سمت پایین پیچیده و لولهای میشوند و در نهایت به رنگ بنفش ظاهر خواهند شد. همچنین میوههای آلوده تغییر رنگ میدهند و روی آنها اسکار به وجود میآید و بدشکل خواهند شد.
روشهای کنترل و مبارزه با آفت کنه زرد پهن شامل استفاده از حشرات کارگر و استفاده از کنهکش تترادیفون و آبامکتین هستند.
از دیگر آفات فلفل دلمهای تریپس را میتوان نام برد که حشرهای کوچک و باریک با طول ۲ میلیمتر است. این حشره نیز در مراحل مختلف زندگی خود به بوته فلفل دلمهای خسارت وارد میکند و از بافتهای مختلف گیاه تغذیه میکند. علائم خسارت تریپس فلفل شامل کاهش اندازه میوه، زردی و پیچیدگی نوک برگ، ایجاد زخم و فرورفتگی روی برگ و کاهش رشد بوته هستند. این حشره قابلیت انتقال بیماریهای ویروسی به گیاه فلفل دلمهای را دارد و از این طریق باعث آسیب غیرمستقیم به این محصول میشود.
از بین بردن علفهای هرز، استفاده از ارقام مقاوم، قرار دادن تلههای چسبناک برای ردیابی، شخم و زیر و رو کردن خاک، داشتن برنامه غذایی اصولی، استفاده از دشمنان طبیعی مانند سنهای شکارگر و مبارزه شیمیایی با سموم مالاتیون و دی کلروس از بهترین روشها برای کنترل و مبارزه با آفت تریپس فلفل هستند.
کرم میوه فلفل که به آن کرم هلیوتیس نیز گفته میشود با تغذیه از میوه فلفل باعث ایجاد خسارت میشود. حشره بالغ پروانهای با طول ۳ الی ۵ سانتیمتر است که به رنگ قهوهای و خاکستری دیده میشود. این حشره روی سطح برگ و میوه تخمهای خود را قرار میدهد و لاروها پس از خروج از تخمها از اندامهای مختلف گیاه شامل میوهها، گلها و برگها تغذیه میکنند. این حشره در حذف برگها و کاهش میزان فتوسنتز گیاه بسیار تاثیرگذار است و منجر به توقف رشد آن میشود. کرم میوه به نوعی آفت برگ فلفل دلمهای به شمار میرود و توانایی تولید انرژی توسط گیاه را کاهش میدهد و با تغذیه از میوه باعث خسارت کمی و کیفی به محصول میشود. کشاورزان باید گیاهان فلفل دلمهای را به طور مرتب بررسی کنند و با مشاهده برگهای جویده شده، سوراخ روی سطح میوه و فضولات حشرات پی به وجود این کرم ببرند.
آبیاری مناسب، ایجاد تناوب زراعی، رعایت بهداشت، استفاده از دشمنان طبیعی مانند زنبورهای انگلی و سوسکهای شکارچی و استفاده از حشرهکشهای موثر در کنترل و پیشگیری از این آفت تاثیر دارند.
بیشتر بخوانید: مسمومیت مونوکسید کربن فلفل
برخی از آفات خسارات بیشتری را به گیاه وارد می کنند که عبارتند از:
از آفات بسیار مهم و مضر برای گیاهان فلفل دلمهای کرم برگخوار است که به رنگ سبز دیده میشود. این کرمها از برگهای تازه تشکیل شده گیاه تغذیه میکنند و حتی میتوانند به برگهای مسن نیز حمله کنند. در اثر خوردن برگها توسط لارو برگخوار برگ فلفل دلمهای سوراخ میشود و حالت توری به خود میگیرد. با توجه به از بین رفتن گیاهان توسط کرم برگخوار سطح فتوسنتز گیاه کاهش پیدا خواهد کرد و گیاه ضعیف میشود. این کرم ابتدا علائم خسارت خود را به شکل دندانهدندانه شدن برگها نشان میدهد و بهتدریج میان برگها خالی خواهد شد.
از بین بردن کرمها به روش دستی و سمپاشی برگها و ساقههای گیاه همراه با تیودیکارب و آمامکتین بنزوات برای پیشگیری و کنترل این آفت موثر هستند.
سفید بالک از دیگر آفات خسارتزا در گیاه فلفل دلمهای به شمار میرود. این آفت به دلیل ایجاد خسارت در تمام مراحل رشد خود آسیبهای زیادی به گیاهان وارد میکند و بهویژه بی شترین خسارات خود را در مرحله پورگی به فلفل دلمهای وارد میکند. این آفت از اندامهای مختلف گیاه تغذیه میکند و باعث کاهش رشد و عملکرد آنها میشود. سفید بالک ناقل برخی از بیماریهای ویروسی است و در انتقال آنها به گیاهان سالم نقش دارد. زردی و پیچیدگی برگ، حفره شدن برگ، پژمردگی و کند شدن رشد بوته فلفل دلمهای از علائم خسارت این آفت هستند.
روشهای کنترل و مبارزه با سفید بالک شامل کاشت ارقام مقاوم، استفاده از توریهای ضد حشره در گلخانه، برنامه غذایی اصولی، استفاده از دشمنان طبیعی مانند کفشدوزک و بالتوری، قرار دادن کارتهای چسبناک زرد در مزرعه و مبارزه شیمیایی با سموم استینگر و افوریا هستند.
بیشتر بخوانید: کمبود منیزیم فلفل
برخی از رایج ترین بیماری های فلفل دلمه ای عبارتند از:
از مهمترین بیماریهای فلفل بیماری بوته میری فلفل است که بسیار شایع بوده و باید بهموقع به تشخیص و درمان آن پرداخته شود. این گیاه میتواند به مدت ۱۰ روز الی دو هفته گیاه فلفل دلمهای را از بین ببرد. عامل بیماری بوته میری نوعی قارچ خاکزاد است که به طوقه، ریشه و ساقه فلفل دلمهای حمله میکند و رنگ آنها به قهوهای تغییر مییابد. از علائم این بیماری میتوان به ایجاد لکههای قهوهای و آب سوخته روی ساقه اشاره کرد که باعث خشکیدگی ساقه نزدیک به خاک میشود. این بیماری نیز برگهای فلفل دلمهای را درگیر میکند و روی آنها لکههای قهوهای رنگ نامنظم به وجود میآورد. لکهها بهمرور بزرگ میشوند و کل برگ را خشک میکنند. روی میوههای آلوده نیز لکههای تیره رنگ به وجود میآید که پس از گذشت چند روز میوهها چروکیده شده و به حالت لهیده در میآیند. اگر بیماری پیشروی کند کل بوته خشک خواهد شد و محصولات از بین میروند.
روشهای پیشگیری و درمان بیماری بوته میری فلفل شامل ایجاد تناوب زراعی، آبیاری منظم، استفاده از نشا و بذر سالم، تقویت گیاه تنظیم دما و استفاده از سموم قارچکش مانند یونیفرم هستند.
از بیماریهای شایع فلفل دلمهای بیماری سفیدک پودری فلفل است که گیاهان دیگری مانند گوجهفرنگی و سیب زمینی را آلوده میکند. این بیماری با نام سفیدک سطحی نیز شناخته میشود و علائم خود را ابتدا در سطح پایینی برگ ظاهر میکند. در واقع بر روی برگها، میوهها و ساقههای فلفل دلمهای پودر سفید رنگ به وجود میآید و رشد گیاه با تاخیر مواجه خواهد شد. سفیدک پودری باعث چوبپنبهای شدن بافت ساقه و میوه میشود و روی برگها لکههای نکروز به وجود میآورد. همچنین برگهای آلوده لولهای میشوند و در نهایت خشک خواهند شد.
از بهترین روشهای کنترل و مبارزه با بیماری سفیدک پودری میتوان به استفاده از واریتههای مقاوم، مدیریت مناسب آبیاری، حذف علفهای هرز، استفاده از عوامل طبیعی مانند گوگرد و استفاده از سموم موثر مانند دومارک، توپاس، استروبی، داگونیس، سرکادیس، میراویس دو و سیدلیتاپ اشاره کرد.
بیشتر بخوانید: گرده افشانی ناقص فلفل
از بیماریهای متداول در بین گیاهان فلفل دلمهای بیماری ویروس موزاییک است که موجب کاهش رشد و کیفیت میوه میشود. طی این بیماری روی برگهای فلفل دلمهای لکههای زرد و سبز ایجاد میشود و سطح میوهها نیز ناهموار خواهد شد. توقف رشد گیاه و کاهش محصول فلفل دلمهای از دیگر علائم خسارت این بیماری محسوب میشوند. امکان انتقال ویروس توسط حشرات مکنده مانند شته وجود دارد و سایر گیاهان سالم نیز آلوده خواهند شد.
امکان درمان این بیماری وجود ندارد و میتوانید از طریق روشهای مختلف به پیشگیری و کنترل آن بپردازید که شامل استفاده از بذرهای سالم، ضدعفونی کردن تجهیزات کشاورزی، استفاده از روغن چریش، از بین بردن علفهای هرز و استفاده از سموم موثر مانند افوریا، استارکل، استینگر و ادمیرال هستند.
آفتابسوختگی از مشکلات محیطی است که برای بسیاری گیاهان از جمله فلفل دلمهای اتفاق میافتد. زمانی که فلفل دلمهای در معرض نور مستقیم آفتاب قرار میگیرد دچار عارضه آفتابسوختگی میشود. علائم این عارضه به شکل چروکیدگی در میوه یا برگ مشاهده میشود که نسبت به قسمتهای سالم از رنگ روشنتری برخوردار است. در واقع نور آفتاب باعث تجزیه رنگیزهها در بافت میوه میشود و رنگ آن به سفید یا زرد تبدیل خواهد شد. همچنین از دست دادن آب و چرمی شدن بافت میوه فلفل از مهمترین علائم این بیماری هستند. آفتابسوختگی فلفل باعث کاهش بازارپسندی میوههای فلفل میشود و زمینه را برای حمله قارچها، باکتریها و حشرات به وجود میآورد. هنگام هرس بوتهها باید دقت کنید تا میوههای فلفل از سایه کافی برخوردار باشند و در گلخانهها از پارچههای توری روی سازه میتوانید استفاده کنید.
همچنین برای کنترل و پیشگیری از بروز این عارضه باید از طریق تناوب زراعی، رعایت بهداشت و قارچکشها به کنترل آفات و بیماریهای گیاهی بپردازید.
از بیماریهای مهم فلفل دلمهای در نواحی نیمهگرمسیری پوسیدگی نرم باکتریایی است که گیاهان دیگر مانند هویج، خیار، پیاز و گوجهفرنگی را نیز درگیر میکند. عامل این پوسیدگی نرم باکتریایی فلفل نوعی باکتری است که در خاک زندگی میکند و سیستم آوندی ساقههای فلفل را آلوده مینماید. وجود صدمات مکانیکی و زخم روی میوهها باعث نفوذ باکتری خواهد شد که ادوات کشاورزی نقش موثری در این موضوع دارند. این بیماری علائم خود را ابتدا بهصورت رگبرگ تیره ظاهر میکند و روی برگ لکههای نکروز به وجود میآورد. روی میوهها، دم میوهها و ساقهها نیز ضایعاتی ایجاد میشود که آغشته به آب هستند و به سرعت بیماری را در اندامهای مختلف گیاه گسترش میدهند.
میوههای فلفل در اثر آلوده شدن با پوسیدگی نرم باکتریهایی به توده آبدار تبدیل میشوند و هنگامی که به آن دست میزنید این مایع به بیرون ترشح میشود. با پیشرفت بیماری شاخهها میشکنند و از بافتهای آلوده بوی بسیار بدی متصاعد میشود و در نتیجه گیاه پژمرده خواهد شد و از بین میرود. آب و هوای گرم حدود ۳۰ درجه سانتیگراد و رطوبت شرایط مطلوبی برای رشد و فعالیت این باکتری هستند.
راههای گوناگونی برای کنترل و درمان بیماری پوسیدگی نرم باکتریایی فلفل وجود دارد که شامل زهکشی خاک، از بین بردن علفهای هرز، ایجاد فاصله بین بوتهها و ردیفها، پایین آوردن رطوبت، رعایت بهداشت ادوات کشاورزی و لباسها، سوزاندن گیاهان آسیبدیده، ایجاد تناوب زراعی با ذرت یا حبوبات و سمپاشی با بردوفیکس هستند.
بیشتر بخوانید: کمبود بور در فلفل
این بیماری که به آن لکه موجی نیز گفته میشود در گلخانهها شدت بیشتری دارد و باعث آسیب به برگهای جوان و برگهای مسن بوته فلفل میشود. در این بیماری روی برگهای جوان نقاط کوچک گرد و زاویهدار تشکیل میشوند که به رنگ قهوهای و سیاه مشاهده خواهند شد. در اطراف این لکهها حاشیه زرد و رنگپریده وجود دارد و اندازه آن در برگهای مسن بزرگتر است. با پیشرفت بیماری این لکهها روی میوههای فلفل دلمهای نیز پدیدار میشوند. در مناطق مرطوب لکهها دایرههای متحدالمرکز تشکیل میدهند و امکان دارد در محل آلوده ساختارهای رشتهای خاکستری به وجود آید.
برای کنترل این بیماری از ارقام مقاوم استفاده کنید و رطوبت مزرعه و گلخانه را کنترل نمایید. رعایت تناوب زراعی، جمعآوری بقایای گیاهی آلوده، شخم عمیق پس از برداشت محصول و سمپاشی با سموم، داکونیل، سیگنوم، کابریودو و مسی از دیگر روشهای کنترل و مبارزه با این بیماری هستند.
عامل این بیماری که به نام بیما ری کپک سفید فلفل نیز شناخته میشود قارچ اسکلروتینیا است که در مزرعه بیشتر رخ میدهد. این قارچ موجب آلوده شدن طوقه فلفل میشود و در آن ضایعات مرطوب به وجود میآورد. در ادامه روند بیماری رنگ شاخ و برگ گیاه به سبز کمرنگ تغییر مییابد و پژمرده میشود. پیشرفت بیماری باعث بریده شدن طوقه گیاه و در نتیجه مرگ بوته فلفل خواهد شد. قارچ عامل بیماری علائم خود را ابتدا روی ساقه نزدیک به طوقه ظاهر میکند و سپس تا بالای گیاه انتشار مییابد.
باران، مه و شبنم در انتشار این بیماری نقش موثری دارند و روی ساقه توسط میسیلیومهای قارچ پوشش سفید رنگ تشکیل میشود که بهتدریج خاکستری خواهد شد. در این بیماری روی گلها لکههای خاکستری به وجود میآید و باعث ریزش آنها میشود. میوههای آلوده نیز به حالت آبکی و پوسیدگی در میآیند و بوته پژمرده و خشک خواهد شد.
برای کنترل و درمان بیماری پوسیدگی ساقه روشهای مختلفی وجود دارد که شامل جمعآوری بقایای آلوده و از بین بردن آنها، اجرای تناوب زراعی با گیاهان غیر میزبان، رعایت فاصله کاشت مناسب، جلوگیری از کشت در محل های آلوده، ایجاد زهکشی مناسب، کنترل رطوبت، ایجاد برنامه غذایی اصولی و استفاده از قارچکشهای مناسب هستند.
از دیگر بیماریهای فلفل به پژمردگی فوزاریومی میتوان اشاره کرد. نوعی قارچ عامل بروز این بیماری است و دما و رطوبت بالا به رشد و فعالیت آن کمک میکنند. این قارچ روی پناهگاههای خود یعنی علفهای هرز یا گیاهان میزبان زندگی میکند و توسط آب، باد و ادوات کشاورزی در سراسر مزرعه پخش میشود. از علائم این بیماری میتوان به زرد شدن و پژمردگی برگهای بوته، قهوهای شدن برگها و آویزان ماندن آنها از بوته و تشکیل نوارهای قرمز در بافتهای آوندی ساقه فلفل اشاره کرد.
بهترین روشهای کنترل و درمان پژمردگی فوزاریومی شامل ضدعفونی کردن ادوات کشاورزی، ضدعفونی کردن خاک، بهبود تهویه با شخم زدن خاک، تنظیم رطوبت و دما، داشتن برنامه غذایی اصولی، جمعآوری و نابودی بوتههای آلوده و استفاده از سموم قارچکش هستند.
بیشتر بخوانید: قارچ اسکروتینیا فلفل
فلفل دلمهای از جمله محصولاتی است که توسط قارچها، باکتریها و انواع آفات مورد حمله قرار میگیرد و خسارات سنگینی را میتواند متحمل شود. سایت باغبون با در اختیار گذاشتن روش تشخیص آفت فلفل دلمهای و راهکارهای مناسب برای رفع آن به کمک کشاورزان آمده است و با ارائه استراتژیهای مدیریتی سعی در به حداقل رساندن خسارات احتمالی دارد. تشخیص آفات فلفل دلمهای و بیماریها همراه با راههای کنترل و درمان از مسائل مهمی است که باغداران و کشاورزان باید به آن بپردازند. از این رو برای دریافت اطلاعات بیشتر با مشاورین متخصص در مجموعه تماس بگیرید تا راهنماییهای لازم را در اختیار شما قرار دهند.
کرم برگخوار و سفید بالک
از روشهای کنترل و مبارزه با آفت شته فلفل میتوان به از بین بردن علفهای هرز، استفاده از کارتهای چسبناک زرد، استفاده از دشمنان طبیعی مانند زنبورهای پارازیتوئید، بالتوریها و کفشدوزکها، داشتن برنامه غذایی اصولی، مصرف صابونهای محلولپاشی و مبارزه شیمیایی با سموم موثر مانند کنفیدور و افوریا اشاره کرد.
دقت کافی در هرس بوتهها، ایجاد سایه کافی برای میوههای فلفل، استفاده از پارچههای توری روی سازه گلخانه، رعایت بهداشت و قارچکشها بهمنظور کنترل آفات و بیماریهای گیاهی
جمعآوری بقایای آلوده و از بین بردن آنها، اجرای تناوب زراعی با گیاهان غیر میزبان، رعایت فاصله کاشت مناسب، جلوگیری از کشت در محلهای آلوده، ایجاد زهکشی مناسب، کنترل رطوبت، ایجاد برنامه غذایی اصولی، استفاده از قارچکشهای مناسب.