فلفل دلمهای از کاربردیترین و محبوبترین سبزیجاتی است که در بسیاری از دستور غذاهای دنیا استفاده میشود. فلفل دلمهای انواع گوناگونی دارد و در رنگهای مختلف و جذاب دیده میشود. در بین انواع سبزیجات کاشت فلفل دلمهای به لحاظ خواص دارویی و ارزش اقتصادی از اهمیت بالایی برخوردار است و نیازمند اطلاعاتی مانند شرایط آب و هوایی، نوع خاک و روشهای کاشت خواهد بود. در مقاله امروز قصد داریم صفر تا صد کاشت فلفل دلمهای و شرایط لازم برای رشد آن را توضیح دهیم.
فلفل دلمهای از قدیمیترین سبزیجاتی است که در دستور پخت غذاهای مختلف مورد استفاده قرار میگیرد. کاشت بذر فلفل دلمهای به ۹۰۰ سال پیش برمیگردد و به جنوب و مرکز آمریکا تعلق دارد. این سبزی پرخاصیت دارای طعم شیرین و ملایم است و خواص فوقالعاده زیادی دارد. هم به طور خام و هم به طور پخته استفاده میشود و طعم غذا را بهبود میدهد. نزدیک 2000 هکتار سطح زیر کشت گلخانهای این محصول در کشور میباشد و تولید آن بیش از 269 هزار تن است.
فلفل دلمه گونههای بسیار مختلفی دارد که مهمترین آنها شامل فلفل دلمهای معمولی، فلفل دلمهای بشقابی، فلفل دلمهای هیبرید و فلفل دلمهای مینیاتوری هستند. هر یک از این سبزیجات از نظر رنگ، شکل و اندازه با یکدیگر تفاوت دارند. فلفل دلمهای از پرخاصیتترین سبزیجات شناخته میشود و به حفظ سلامت انسان کمک میکند. فلفل دلمهای سرشار مواد معدنی، ویتامینها و آنتیاکسیدان شامل نیاسین، پیردکسین، ریبوفلاوین، تیامین، کپسایسین، لوتئین، مس، فولات، فیب، فسف، پتاسیم، منیزیم، سلنیوم، ویتامین c، ویتامین e، ویتامین a و... است.
کاشت فلفل دلمهای در بین کشاورزان بسیار رایج است و در باغ، گلخانه و باغچه امکان کاشت آن وجود دارد. حتی گیاه را میتوانید در خانه بکارید و از آن مراقبت کنید. برای کاشت فلفل دلمهای به شرایطی نیاز است تا بتوان نتیجه مطلوبی از آن به دست آورد و از میوههای باکیفیت آن نهایت استفاده را برد. شرایط لازم برای کاشت فلفل دلمهای عبارتند از:
از اولین و مهمترین اقداماتی که برای کاشت فلفل دلمهای باید مدنظر قرار داد انتخاب خاک مناسب است. فلفل دلمهای برای کاشت به خاک رسی و حاوی کوکوپیت و پرلیت نیاز دارد. خاک موردنیاز برای کشت فلفل دلمهای باید غنی و زهکشی شده باشد تا بتواند عملکرد گیاه را افزایش دهد. یکی از مهمترین ویژگیهای خاک ph آن است و این گیاه به خاکی نیاز دارد که ph آن در محدوده ۶.۵ تا ۷ قرار داشته باشد؛ بنابراین خاک مناسب برای کشت فلفل دلمهای نباید خیلی اسیدی یا خیلی قلیایی باشد؛ زیرا دسترسی گیاه به مواد مغذی را با اختلال مواجه میکند. دمای خاک نیز باید مناسب باشد تا در اثر گرمای زیاد باکتریهای مفید از بین نروند و بتواند گیاه را در برابر بیماریها و آفات فلفل دلمهای مقاوم بگرداند. بهترین دما برای خاک فلفل دل مهای ۱۸ درجه سانتیگراد است. خاکهای لومی شنی نیز برای رشد فلفل دلمهای گزینه مناسبی هستند و میتوانند تا حدی رطوبت را درون خود نگه دارند. خاک مناسب علاوه بر زهکشی باید از حاصلخیزی و عمق مناسب برخوردار باشد تا بهترین شرایط برای رشد گیاه فراهم شود.
فلفل دلمهای از گیاهان آفتابدوست است و برای تولید نشا و بوته¬ای با کیفیت به روزی ۶ الی ۸ ساعت تابش مستقیم نور خورشید نیاز دارد؛ بنابراین از کاشتن آن در سایه درختان و گیاهان بلندتر مانند ذرت باید خودداری نمود. البته فلفل از گیاهانی است که مستعد آفتابسوختگی بوده و نباید به طور مداوم در برابر گرمای زیاد و نور شدید قرار بگیرد. در مناطقی که نور خورشید با شدت بالایی میتابد میتوان از سایه گیاهان مجاور استفاده کرد.
فلفل دلمهای محصول فصل گرم است و دمای ۲۴ الی ۳۰ درجه سانتیگراد بهترین دما برای رشد گیاه فلفل دلمهای است و بهترین عملکرد را خواهد داشت. دمای پایینتر از ۱۴ درجه و بالاتر از ۳۴ درجه سانتیگراد باعث آسیب به گیاه میشوند و کیفیت میوهها را از بین خواهند برد. در چنین حالتی عملکرد گیاه تحت تاثیر قرار میگیرد و مشکلاتی مانند ریختن گلها و کاهش تعداد میوهها به وجود خواهد آمد.
دمای شبانه نیز در رشد و عملکرد گیاه بسیار موثر است و نباید به کمتر از ۱۴ درجه سانتیگراد برسد. رطوبت در کنار نور و دمای مناسب از دیگر شرایط مورد نیاز برای کشت و رشد فلفل دلمهای است و مناسبترین رطوبت برای رشد این گیاه ۵۰ تا ۷۰ درصد خواهد بود. در صورتی که میزان رطوبت از این مقدار فراتر برود فلفلها رنگی میشوند.
در مراحل ابتدای رشد دادن تنش کوتاه به نشاهایی که به زمین اصلی منتقل شده¬اند اثرات خوبی در میزان عملکرد خواهد گذاشت. بسته به شرایط اقلیم منطقه و نوع خاک و شرایط نگهداری آب، این محصول بصورت دو روز در میان و یا یک روز در میان آبیاری می¬شود. میزان آبیاری فلفل دلمهای از دیگر شرایط لازم برای کشت و پرورش آن است. این گیاه در هر دور آبیاری به ۴۰۰ الی ۱۰۰۰ میلیلیتر آب نیاز دارد. فلفل دلمهای باید به عمق ۳ تا ۵ سانتیمتر از سطح خاک آب دریافت کند. یکی از بهترین شیوههای آبیاری گی اه فلفل دلمهای استفاده از سیستم آبیاری قطرهای است. شیلنگهای مخصوص آبیاری عمیق نیز میتوانند آب لازم گیاه را تامین کنند و بهتر است تا زمان جوانهزنی بذرها به طور مداوم آنها را آبیاری کنید.
بهترین زمان برای آبیاری فلفل دلمهای اوایل روز است و مانع از خیس شدن شاخ و برگ گیاه در طول شب میشود. توجه داشته باشید گیاه را از بالا آبیاری نکنید. همچنین مواردی مانند کمآبی یا آبیاری بیش از حد باعث بروز مشکلاتی مانند بیماریهای قارچی و باکتریایی میشوند و کیفیت گیاه را تحت تاثیر قرار میدهند. علاوه بر آبیاری فلفل دلمهای به تغذیه آن باید توجه کنید. گیاه برای رشد به کوددهی منظم نیاز دارد. کودهای آلی و شیمیایی بهترین تغذیه برای رشد این گیاه هستند.
تعیین نیاز کودی فلفل دلمهای براساس آزمون خاک و گیاه انجام میشود. کودهای پایه قبل از کاشت به صورت شخم با خاک، کودهای ازت بالا در مراحل رشد رویشی تا قبل از گلدهی و کودهای فسفر و پتاس به ترتیب در مراحل ریشهزایی و رشد زایشی بهترین گزینه هستند. توجه داشته باشید میزان کودهای نیتروژندار نباید بیش از حد شوند؛ زیرا رشد برگها را افزایش میدهد و از گل دادن و میوه دادن گیاه جلوگیری میکند. شوری و ph آب مانند خاک دو عامل مهم در رشد و تولید محصول با کیفیت میباشند. متعادل نمودن این دو مورد توسط مدیریت درست کودی و کاربرد ضدشوریها و تنظیم کنندههای ph موجود در بازار انجام میشود.
شوری آب و خاک باعث کاهش جوانهزنی بذر فلفل دلمه، ایجاد تنش در بوته، کاهش جذب آب و نیز کاهش جذب عناصر مانند آهن، روی و منگنز میشود. همچنین افزایش شوری باعث کاهش تعداد میوه، کاهش وزن تر و خشک میوه و کاهش اندازه میوه میشود. در سطح بالای شوری میتوان با اضافه نمودن سیلیسیم میزان جذب آهن و روی را بالا برد.
آمادهسازی زمین، کاشت بذر و مراقبتهای بعد از کاشت از مهمترین مراحل کاشت فلفل دلمهای هستند و هر کدام از اهمیت ویژهای برخوردارند. در صورتی که نکات لازم را در هر مرحله رعایت کنید میوههای باکیفیت و خوشطعم خواهید داشت.
در اولین اقدام از کاشت فلفل دلمهای باید مکان مناسبی انتخاب کنید و مراحل آمادهسازی زمین را انجام دهید. با توجه به این که فلفل دلمهای به نور زیاد و باکیفیت برای رشد نیاز دارد باید مکانی انتخاب کنید که در طول روز به نور مستقیم خورشید دسترسی دارد و روزانه حداقل ۶ ساعت نور به گیاهان میتابد. زمین موردنیاز برای کشت فلفل دلمهای باید دارای خاک حاصلخیز، زهکشی مناسب و ph متعادل باشد.
بهتر است برای تقویت زمین پیش از کاشت از کاه گندم یا کود ازت طبیعی استفاده کنید. یکی از مهمترین مراحل برای آمادهسازی زمین پاکسازی آن از علفهای هرز است تا میزان آفات کاهش پیدا کنند و گیاه بتواند در برابر بیماریها مقاوم گردد. برای رشد بهتر و عملکرد گیاه کودهای آلی و مواد مغذی لازم را به خاک بیفزایید. پیشنهاد میشود در بستر خاک از ورمی کمپوست استفاده کنید. کاربرد آن باعث افزایش میزان برگ، افزایش جذب عناصر نیتروژن و پتاسیم و نیز افزایش وزن¬گیری میوه میشود. تاثیر آن روی جذب فسفر هم دیده میشود اما کاربرد کودهای زیستی بر پایه قارچهای مایکوریز بیشترین جذب فسفر و در نتیجه افزایش ریشهزایی را در بر خواهد داشت. این کودهای زیستی با افزایش گسترش ریشه و بهبود جذب عناصر و آب همچنین باعث افزایش مقاومت در برابر تنشهای زنده و محیطی میشوند.
فلفل واریتههای مختلفی دارد و با توجه به شرایط آب و هوایی، نوع خاک و عوامل دیگر مناسبترین را باید انتخاب کنید. کاشت بذر فلفل دلمهای به دو روش مستقیم و غیرمستقیم امکانپذیر است. در روش مستقیم بدون نیاز به نشا میتوانید بذرها را درون خاک بکارید. پیش از آن باید به مدت ۲ الی ۸ ساعت بذرها را درون آب ولرم خیس کنید و آنها را با فاصله ۳۰ سانتیمتر از یکدیگر بکارید. سپس با توجه به رطوبت خاک و اقلیم منطقه باید هر چند روز یکبار خاک را آبیاری کنید. توجه داشته باشید کشت. در روش غیرمستقیم از نشا یا گلدان استفاده میشود. بهمنظور زهکشی مناسب خاک از پوکه صنعتی در کف گلدان یا نشا استفاده کنید.
در روش غیرمستقیم گیاهان به طور یکنواخت در زمین قرار میگیرند و پس از یک الی دو هفته جوانه سازی اتفاق میافتد. از زمانی که گیاهچه را در زمین اصلی انتقال دادید و برگها به تعداد ۱۰ الی ۱۲ عدد رسیدند روی گیاه اولین گل به وجود میآید که حدود یک و نیم الی دو ماه طول میکشد. پس از آن گلدهی گیاه به طور پیوسته ادامه پیدا میکند و با مهیا کردن شرایط رشد مانند آبیاری و کوددهی، میوه دهی رخ خواهد داد. برای کاشت فلفل دلمهای در گلدان سه عدد بذر را در عمق ۱5/0سانتیمتر قرار دهید و اجازه ندهید خاک آن خشک شود. گلدان را در دمای ۲۱ درجه سانتیگراد و مقابل نور خورشید قرار دهید.
لازمه رشد و عملکرد بالای گیاهان فلفل دلمهای مراقبتهایی است که پس از کاشت باید مدنظر قرار دهید. یکی از مهمترین مراقبتها پاکسازی زمین از علفهای هرز است و باید برای تقویت رشد گیاهان از کودهای آلی و شیمیایی استفاده کنید. آبیاری گیاه باید به طور منظم انجام شود و در حد مطلوب رطوبت خاک حفظ گردد. حفاظت از گیاهان در برابر آفات و بیماریها از مهمترین اقدامات مراقبتی است که باعث آسیب گیاهان و کاهش عملکرد آنها میشوند. به این منظور با استفاده از روشهای طبیعی مانند به کارگیری حشرات کنترلکننده و آفتکشهای طبیعی میتوانید از آسیب به مزارع فلفل دلمهای خودداری کنید. شاخههایی از گیاه که جوانه و میوه ندارند را هرس کنید تا انرژی آن صرف شاخههای میوهدار شود. از ابزار استریل به این منظور استفاده کنید و شاخهها را از از کمی پایینتر از قسمت خشکیده ببرید.
بیشتر بخوانید: بیماریها و آفات فلفل دلمهای + راههای کنترل و درمان
از مهمترین عواملی که هنگام کاشت فلفل دلمهای باید توجه داشته باشید زمان کاشت بذرها است. اگر قصد دارید ذرها را در فضای باز بکارید فصل بهار بهترین زمان است و گرم شدن هوا در ادامه به رشد بهتر گیاهان کمک میکند. در مناطق سردسیر و خنک فصل تابستان را برای کشت فلفل دلمهای انتخاب کنید. فلفل دلمهای از گیاهان سالانه باغی به شمار میرود و گرما از مهمترین فاکتورها برای رشد و میوه دهی آن است. جوانهزنی این گیاه در دمای ۲۴ درجه سانتیگراد بهترین عملکرد را دارد.
ماه اردیبهشت برای اغلب مناطق آب و هوایی جهت کاشت گیاه فلفل دلمهای مناسب است. روش کاشت نیز تاثیر زیادی در انتخاب مناسبترین زمان برای کشت این گیاه دارد. به این منظور بهترین زمان برای کشت فلفل دلمهای در خاک یا نشا گرفتن در گلدان اواخر زمستان یا اوایل فصل بهار است که یخبندان از بین رفته است. دقت داشته باشید فلفل دلمهای به گرما نیاز دارد و نمیتواند سرمای شدید را تحمل کند. به طور کلی بهترین زمان کاشت فلفل دلمهای اواخر زمستان و اوایل بهار است که نور مستقیم و هوای گرم وجود دارد.
فلفل دلمهای از محبوبترین گیاهان در نزد کشاورزان برای کشت است و در این مقاله سعی کردیم آموزش کاشت فلفل دلمهای را به طور کامل و کاربردی توضیح دهیم. کشت و پرورش فلفل دلمهای به دقت و اطلاعات بالایی نیاز دارد. به این منظور میتوانید از راهنماییهای کارشناسان متخصص در اپ و سایت باغبون استفاده کنید. باغبون در تلاش است مشاورههای تخصصی خود را به کشاورزان و باغداران عزیز ارائه دهد تا گیاهان در بالاترین عملکرد و سلامت رشد یابند. روش تشخیص آفات فلفل دلمهای همراه با راهکارهایی جهت مقابله با آنها از مهمترین خدماتی است که توس ط این سایت ارائه میشوند.
بهترین زمان کاشت فلفل دلمهای اواخر زمستان و اوایل بهار است که نور مستقیم و هوای گرم وجود دارد.
فلفل دلمهای برای کاشت به خاک رسی و حاوی کوکوپیت و پرلیت نیاز دارد. خاک موردنیاز برای کشت فلفل دلمهای باید غنی و زهکشی شده باشد تا بتواند عملکرد گیاه را افزایش دهد.
دمای ۲۴ الی ۳۰ درجه سانتیگراد بهترین دما برای رشد گیاه فلفل دلمهای است و بهترین عملکرد را خواهد داشت.
فلفل دلمهای باید به عمق ۳ تا ۵ سانتیمتر از سطح خاک آب دریافت کند.