نخل از ارزشمندترین درختان در ایران است و از دیرباز تاکنون در فرهنگ ما جایگاه ویژهای دارد. درخت نخل علاوه بر تولید میوه محبوب و مغذی خرما از مهمترین عناصر زینتی در فضاهای مختلف است و برای تزیین دکوراسیون نیز از آن استفاده میکنند. درختان خرما جز مهمترین میوههای مناطق گرم و خشک هستند و ارقام مختلفی دارند و هر کدام از ویژگیهای منحصربهفرد برخوردار هستند. انتخاب و خرید پاجوشهای خرما با کیفیت از اهمیت بالایی برخوردار است و تاثیر زیادی در رشد و محصول دهی این گیاه دارد؛ در مقاله امروز به بررسی نکات مهم در خرید پاجوشهای خرما با کیفیت خواهیم پرداخت.
ایران از مهمترین تولیدکنندگان خرما در جهان شناخته میشود و بیش از ۴۰۰ رقم خرما را به خود اختصاص میدهد. مهمترین انواع پاجوش خرما به همراه مشخصات هر یک عبارتند از:
شاهانی از مهمترین درختان نخل خرما در کشور است که محبوبیت زیادی دارد و در بسیاری از نخلستانهای کشور کشت میشود. خرمای شاهانی طعم بسیار شیرین و خوشمزهای دارد و بافت آن بسیار نرم است، به همین دلیل یکی از محبوبترین خرماها در نزد مردم به شمار میرود. مناطق استان فارس بهخصوص شهرستان جهرم به کاشت و پرورش نخل شاهانی میپردازند و یکی از باکیفیتترین خرماها را روانه بازار میکنند. خرما شاهانی نه تنها در کشور بلکه در بازار خارجی بسیار محبوب و شناخته شده است و از مهمترین محصولات صادراتی محسوب میشود.
از مهمترین ارقام ایرانی خرما که در شهرستان بم واقع در استان کرمان پرورش داده میشود نخل خرما مضافتی است. این میوه دارای بافت نرم، مزه شیرین و پوست چرمی بوده و سرشار از مواد مغذی است، خرما مضافتی در بین خرماهای تر قرار میگیرد و در محدوده دما منفی ۵ تا مثبت ۵ درجه سانتیگراد باید نگهداری شود. این خرما نیز در بازار خارجی بسیار محبوب است و به بسیاری از کشورها صادر میشود.
خاصویی پاجوش خرما باکیفیت و شناخته شده است که بسیار پربار بوده و میوههای زیادی به بار میدهد. این درخت در استان بوشهر و شهر جم کشت و پرورش داده میشود و در بین مردم منطقه طرفداران زیادی دارد. از مهمترین ویژگیهای نخل خرما خاصویی سازگاری آن با شرایط مختلف آب و هوایی است و در بسیاری از مناطق میتوان به کشت آن پرداخت. با این حال اقلیم شهر جم بهترین شرایط برای رشد و پرورش خرما خاصویی است و محصولات فوقالعاده باکیفیتی به دست میدهد.
زاهدی از معروفترین خرماهای ایرانی به شمار میرود و در بسیاری از کشورها شناخته شده است. استان فارس بهترین شرایط آب و هوا را برای رشد و پرورش نخل خرما زاهدی دارد و بهعنوان یکی از محصولات صادراتی این استان به شمار میرود. شهرستانهای جهرم، کازرون، قیروکازرین و فراشبند سهم بالایی در کشت این نوع خرما دارند و محصولات پرثمری به بار میدهند. خرمای زاهدی به شکل بیضی و با انتهای باریک و نوک تیز دیده میشود و از شیرینترین و محبوبترین خرماهای ایرانی است، این خرما نسبت به گونههای دیگر دیررستر است و مقدار ریزش بیشتری نیز دارد.
پیارم خرمایی گران قیمت و باارزشترین نخلهای خرما در ایران شناخته میشود در استان هرمزگان به فراوانی کشت و پرورش مییابد. این خرما از گونههای دیررس است و ارزش اقتصادی بیشتری نسبت به سایر گونهها دارد. خرمای پیارم گوشتی و نیمهخشک است و پوست نازکی دارد و تولید آن به طور ارگانیک انجام میشود.
خرمای مجول مرغوبترین خرمای جهانی و در صورت مدیریت خوب نخلستان، خاک و اقلیم مناسب، در بین ارقام مختلف درشتترین سایز میوه را دارد. این خرمای صادراتی خوش طعم و بازارپسند مهمترین رقم تجاری جهان و گرانترین خرما محسوب میشود.
بالا بودن کیفیت پاجوش خرما از اهمیت بسزایی برخوردار است و باعث میشود در آینده میوههای پربار و مرغوبی به دست دهد:
یکی از مهمترین ویژگیهای پاجوش خرما باکیفیت داشتن تنهتنه و ریشههای سالم است؛ بنابراین پیش از انتخاب پاجوش خرما باید ریشهها را چک کنید که ضعیف نباشند. ریشه پاجوش باید به طور ی باشد که هنگام خارج کردن از گلدان دچار گسستگی نشود و انسجام خود را حفظ کند. ریشهها و تنهتنههایی که رنگ روشنی دارند سالم هستند و نباید هیچ گونه علائمی مانند لارو آفات یا پوسیدگی روی آنها دیده شود.
همچنین یکی از مهمترین اقدامات در تولید و پرورش پاجوش خرما حفظ سلامت ریشه و تنهتنه است و از طریق کوددهی امکانپذیر خواهد بود. کوددهی پاجوشهای خرما باید به طور منظم و بر اساس نیاز درخت صورت بگیرد و مواد مغذی برای تولید میوه را دریافت کند. کود فسفر یکی از مهمترین مواد برای رشد و نمو ریشهها و تنه است و به افزایش استحکام و عملکرد آنها کمک میکند. همچنین کود پتاسیم باعث می-شود تنه خرما در برابر بیماریها و آفات تقویت شود و مقاومت آنها را افزایش میدهد.
مرحله رشد گیاه نیز برای افزایش کیفیت تنه لازم است از کود اسیدآمینه استفاده کنید که تا اوایل بهار ادامه مییابد. آبیاری عمیق از دیگر نکات مهمی است که باعث میشود ریشه به سمت پایین رشد کند و بتواند در برابر خشکی مقاومت بیشتری پیدا نماید و از منابع آب زیرزمینی استفاده کند. هنگام هرس کردن درختان خرما شاخههای خشکیده را حذف نمائید..
سالم و قدرتمند بودن درخت نخل به نوع پاجوش آن بستگی دارد و یکی از مهمترین ویژگیها در این زمینه داشتن سن مناسب است. با توجه به این که خرما انواع گوناگونی دارد و میتوانند در شرایط محیطی مختلف کشت و پرورش یابند سن مناسب برای آن متفاوت است. با این حال پاجوشهای دو تا سه ساله مناسبترین گزینه برای کاشت درخت خرما هستند، چرا که پاجوشها در این سن از ریشههای قوی و سیستم ریشه مناسب برخوردار هستند و میتوانند در زمین به راحتی رشد و توسعه پیدا کنند. چنین پاجوشهایی درختان سالم پرورش میدهند و در صورت رعایت شرایط کاشت میوههای پربار و با کیفیتی به دست خواهد آمد. جالب است بدانید نخل بهعنوان تنها درختی شناخته میشود که اگر درخت و پاجوش آن را از زمین بیرون بیاورید و مجدد بکارید سبز خواهد شد.
منبع تامین پاجوش خرما از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است و تاثیر فراوانی بر کیفیت پاجوش دارد، همچنین در موفقیت یا شکست کاشت خرما بسیار تاثیرگذار است؛ بنابراین باید از یک منبع معتبر و مطمئن به تهیه پاجوش خرما پرداخته شود. در این صورت پاجوشهایی با کیفیت بالا و سلامت کامل عرضه میشوند که با رشد و توسعه مناسب به تولید محصولات باکیفیت و مرغوب کمک میکنند. پاجوشهای خرما تهیه شده از منبع معتبر در برابر بیماریها و آفات بسیار مقاوم هستند و با کشت موفقیتآمیزی روبرو خواهید شد. همچنین میتوانید در این صورت از مشاورههای لازم جهت کاشت و پرورش خرما برخوردار شوید تا به موفقیت بیشتری دست پیدا کنید. خرید پاجوش مناسب سودآوری بسیار بالایی به همراه دارد و تا سالهای طولانی از ارزش تجاری آنها بهرهمند خواهید شد.
هنگام خرید پاجوش خرما باید به نکات مهم توجه داشته باشید تا از درختان سالم، قدرتمند و پرثمر در آینده برخوردار شوید:
از مهمترین نکات در خرید پاجوش خرما چک کردن ریشهها است و به هیچ عنوان گیاهانی که دارای سیستم ریشهای ضعیف هستند انتخاب نکنید. پاجوشهایی را انتخاب کنید که سیستم ریشه آن مانند یک توپ از گلدان خارج میشوند و هنگام بیرون آمدن دچار گسستگی نخواهند شد. برای تشخیص پاجوش سالم رنگ ریشه را حتما بررسی کنید و ریشههایی که دارای رنگ روشنتر هستند سالم بوده و در بالاترین کیفیت خود قرار دارند. پاجوشهایی که دارای ریشه تیره یا قهوهای هستند را به هیچ عنوان انتخاب نکنید؛ زیرا ناشی از کمبود اکسیژن و یا فعالیت عو امل آفات و بیماریها است و منجر به مرگ ریشه میشود.
ریشهها معمولاً در اثر کوددهی بیش از حد و آبیاری فراوان تیره شدهاند و نمیتوانند گزینه مناسبی برای کشت باشند. هنگام بررسی ریشهها به خوبی آن را نگاه کنید که علائمی مانند پوسیدگی و سفیدکهای پودری روی آن نباشد و دقت داشته باشید عاری از لارو آفات باشد. علاوه بر ریشه به تنه پاجوش نگاه کنید که دچار لهشدگی یا زخم نباشد و اندامهای هوایی آن از سلامت کافی بهرهمند باشند.
پاجوش خرما باید از تعداد روزهای آفتابی کافی بهرهمند باشد و شرایط لازم از جمله خاک مناسب و میزان آبیاری کافی را دارا باشد. پاجوشهایی که قد بلندتری دارند نشاندهنده دریافت نور کافی هستند و سیستم قویتری دارند، همچنین باید توجه کنید خاک گلدان از نظر عناصر غذایی غنی باشد و تمام مواد مغذی موردنیاز پاجوش را تامین کرده باشد.
برای خرید پاجوش خرما حتماً به سراغ مراکزی بروید که مدرک تاییدیه کار از طرف جهاد کشاورزی منطقه دارند. پاجوش باید دارای دریافت گواهی قرنطینه باشد و در این صورت میتوانید از سلامت آن و عاری بودن از بیماریها مطمئن شوید. پاجوش خریداری شده باید توسط چادر، پلاستیک یا برزنت پوشیده شده باشد و برای حمل آنها از کامیونهای کانتینردار استفاده شده باشد. داشتن شناسه یا لیبل پاجوش بسیار مهم است و تا هنگامی که اولین باردهی رخ میدهد باید لیبل آن را حفظ کنید و در این صورت از اصالت و کیفیت پاجوش اطمینان حاصل خواهید کرد.
یکی از فاکتورهای مهم در کاشت پاجوش خرما انتخاب زمان مناسب است و بهترین کیفیت را خواهد داشت. مناسبترین شرایط آب و هوایی برای کاشت پاجوش نخل، مناطق گرمسیر است و این گیاه در برابر گرما، خشکی و شوری سازگاری زیادی دارد. با این وجود میتوان گفت امکان کاشت پاجوش خرما در هر ز مان و هر فصل وجود دارد که باید شرایط آب و هوایی منطقه را بررسی کنید و سپس اقدام به کاشت نمایید؛ اما به طور کلی فصل بهار و اوایل فصل تابستان بهترین زمان برای کاشت پاجوش خرما هستند و کشاورزان میتوانند از اواسط اسفند تا اواسط اردیبهشت اقدام به کاشت این پاجوش کنند.
بهتر است عملیات کاشت را به صبح زود موکول کنید و اصول کاشت را به خوبی رعایت نمایید، با توجه به این که پاجوش خرما بسیار آفتابدوست است و به نور مستقیم نیاز دارد؛ اما در مناطقی که نور خورشید بسیار شدید است بهتر است دور تا دور پاجوش با گونی نخی و یا شاخههای خشکیده و برجای مانده از هرس سایر درختان خرما پوشانده شود. در غیر این صورت مستعد سوختگی خواهد بود و کیفیت پاجوش از بین میرود. این عملیات نیز جهت مصون ماندن پاجوش از شدت گرمای تابستان هم موثر است. پیش از کاشت به میزان آبدهی به ریشه توجه کنید و خاک باید از رطوبت کافی برای رشد پاجوش برخوردار باشد.
انتخاب پاجوش مناسب خرما و کاشت آن در مناسبترین زمان و شرایط مناسب منطقه از مهمترین عواملی هستند که شما را به موفقیت میرسانند. سایت باغبون با بهرهمندی از دانش و فناوری نوین علم کشاورزی در تلاش است به کشاورزان و باغداران عزیز کمک کند تا سطح کیفی و کمی محصولات را ارتقا دهند؛ بنابراین به کشاورزان عزیز توصیه میشود از طریق اپ و سایت باغبون با مشاورین متخصص ارتباط برقرار کنند و از خدمات موجود مانند تشخیص آفات خرما و راهکارهای اصولی جهت مقابله با آنها بهرهمند شوند. همچنین برای تهیه محصولات باکیفیت مانند پاجوش خرما هم اکنون با کارشناسان ما از طریق راههای ارتباطی موجود تماس بگیرید.
پاجوش خرما شاهانی، پاجوش خرما مضافتی، پاجوش خرما خاصویی، پاجوش خرما زاهدی، پاجوش خرما پیارم و پاجوش خرما مجول
برای تشخیص پاجوش سالم رنگ ریشه را حتما بررسی کنید و ریشههایی که دارای رنگ روشنتر هستند سالم بوده و در بالاترین کیفیت خود قرار دارند.
فصل بهار و اوایل فصل تابستان بهترین زمان برای کاشت پاجوش خرما هستند و کشاورزان میتوانند از اواسط اسفند تا اواسط اردیبهشت اقدام به کاشت این پاجوش کنند.
پاجوشهای دو تا سه ساله مناسبترین گزینه برای کاشت درخت خرما هستند چرا که پاجوشها در این سن از ریشههای قوی و سیستم ریشه مناسب برخوردار هستند و میتوانند در زمین به راحتی رشد و توسعه پیدا کنند.